< > Powersprint - styrka, teknik och snabbhet
Powersprint®, sprint styrketräning för snabbhet
Styrka, teknik och snabbhet för sprinters med powersprint

Powersprint®

Avsikten med Powersprintmaskinen är grenspecifik styrketräning för att förbättra Löp-/sprintsnabbhet. Obs! Detta är inte en styrkemaskin för att isolera muskler. Du kan röra sig fritt i förhållande till anordningen och den kan jämföras med en skivstång med några enkla mekaniska tillägg, med vars hjälp du lyfter vikt-belastning. Powersprint har framgångsrikt använts sedan 90-talet och ingen skada har inträffat. Utrustningen är dimensionerad även för mycket tunga laster.

Christian Hemberg. Många års spel i Örgryte. år 2007 fotbollsproffs i Norge. Känd bl.a för sin löpsnabbhet.
"På Marks idrottsgymnasium grundlade jag min snabbhet med Powersprint"

Boken "Styrka snabbhet" omfattar vetenskapliga fakta om muskelstyrka i lättläst form och då främst med tyngdpunkt mot styrka och sprintersnabbhet. Bl.a dokumenteras Carl Lewis tränings- och teknikhemligheter med rikhaltigt text- och bildmaterial. Intressant teknikdetalj, typisk för Jamaicas Bolt och Powel belyses också. Ett utförligt avsnitt om längdhoppsteknik samt detaljerade träningsplaner avslutar boken

Boken beskriver utförligt sprintertekniken och sammanfattar olika biomekaniska studier. Dessa rekommenderar speciellt träning av höftsträckarna för högre maxfart. Med hjälp av powersprintmaskinen kan dessa muskler utveckla större kraft.

Bildexempel ur "Styrka snabbhet" :Rörelseanalys av Mike M.

I jämförelse med frivändning och ryck, de mest använda övningarna med vikter för sprintermuskler, kan du komma mycket nära ett verkligt sprintersteg. Du kan använda Powersprint® med samma känsla, som i dina tidigare olympiska lyft men nu med en ny upplevelse av verklig sprintaktion, med bättre rörlighet och kraft i höftsträckningen.

Två viktiga punkter::

  • Möjlighet att använda så väl lätta som mycket tunga vikter.
  • Höjd säkerhet vid tunga lyft.

Boken och Powersprint® med den nyutvecklade maskinen rekommenderas av Håkan Andersson, meriterad tränare för svenske 100m rekordhållaren Peter Karlsson och Torbjörn Eriksson, OS-semifinalist 1992. Båda fick träna med en powersprintmaskin före inomhus-EM 1996 och erövrade var sitt EM-brons på 60m resp. 200m. Håkan Andersson använder sig fortfarande av denna äldre Powersprint maskin, som främst fungerar för utveckling av den grundläggande muskelstyrkan för gluteus och hamstrings höftsträckande funktion i sprintersteget. Kanske avgörande för högre maxfart samt skadeförebyggande. Under senare år har Håkan tränat Stefan Tärnhuvud, bästa svenska 100m sprintern 2008-2012 och tillsammans med honom, SM 100m-segraren 2013, Tom Kling-Baptiste. Nästa filmklipp visar Stefan i aktion med den gamla maskinen, men vi levererar bara den nya maskinen nu. Författaren tror att det finns en viss risk för ryggproblem med denna gamla konstruktion.

/div>


Lisa Warfvinge, 15år Svensk ungdomsmästare 60m, 100m (12.13) och längdhopp (5,96m). 16år Svensk ungdomsmästare 60m, 100m och längdhopp. 18år Inomhus Junior-SM Silver 60m. 2019 Junior-Sm silver k22 i tresteg. Här snabbstyrketräning flacka uthopp med 55% belastning. Powersprint-maskinen var här en äldre modell med stödplatta mot magen, vilket en ny maskin inte har. Se nästa filmklipp.


Maxfas - specifik styrketräning för hypertrofi i den allmänna perioden


Unik styrketräning med Powersprint "Rotera (Skruva) över stortån" (studera Snabbhet, teknik.pdf )


Unik specifik styrketräning för teknik och snabbhet. "Rotera (Skruva) över stortån" (se Snabbhet, teknik.pdf )

ttre acceleration

17 år unga William Thor (pers.rec. 10.94s) här för första gången lekfullt sprint- och hoppstyrketränar med en nykonstruerad Powersprintmaskin. På
filmklippet skymtar mannen med ideen bakom Powersprint flankerad av William och hans också mycket lovande tvillingbror Viktor (pers.rec.10.79)

Detta filmclip avser demonstration av höftbaserad sprintteknik. Det sk. "skruvdraget" innehåller:
1. Kantisättning av fotblad, varvid vristen omedelbart fjädrar ned mot banan med lätt hältusch
2. Benet bildar en elastisk stav med obetydlig knäböjning
3. Vristen exploderar som en katapult
4. Knästräckningen i ifrånskjutet ofullständig

Det här filmklippet handlar om demonstration av quadriceps-betonade sprinteknik. innehåller:
1. Kantfotisättning med otrolig "styvhet" i vristen, så att hälen inte trycks ner i banan.
2. Benet bildar en elastisk stav med svag knäböjning
3. Hela benet roteras med kraft från höften, men verkar samtidigt mer som en "studsande stav", med kort kontakttid till banan.
4. Knästräckningen är också något ofullständig, ett markant kännetecken för sprintelit.


Powersprint®, styrketräningsmaskin för teknik
och snabbhet.

Boken: "Styrka Snabbhet". Snyggt spiralbunden, högglans, färg alt. E-bok Recension
Beställning Bokus
Bokomslag
Intressant forskning: https://bretcontreras.com/sprint-mechanics-world-class-athletes-new-insight-limits-human-locomotion/

Frågor om Powersprintmaskinen - kontakta Jan Melen, Strength Speed and Health. jan@swedishpowersprint.com tel 0731-002485. Priset för den nu nykonstruerade powerprintmaskinen: 17360 svenska kronor, exkl. moms och frakt.